Verschillende partijen die met ouderen werken slaan de handen ineen om eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan. De KBO’s, seniorenorganisatie PVGE Helmond, Omzien naar elkaar in Helmond, Lang Leve Cultuur, LEVgroep, Helmondvoorelkaar, JIBB+, en thuiszorgaanbieders bereiden samen activiteiten voor die de komende maanden gaan plaatsvinden. Nu corona opnieuw de kop opsteekt, is het extra belangrijk dat ouderen in contact blijven met anderen.

Tijdens de eerste golf ontstonden overal initiatieven voor ouderen. Muziekoptredens zoals  OudDoorConcerten en Muziek in ’t Portiek, bewegen met ouderen op straten en balkons, organisaties organiseerden belrondes, koppelden belmaatjes en hulpvragers en –aanbieders aan elkaar, brachten lunchpakketten en doosjes bonbons rond, etc., etc.. “Iedereen was met de beste intenties bezig, maar wel vooral voor haar eigen achterban, deelnemers of cliënten. Door nog meer samen te werken, is het bereik vele malen groter”, aldus Joost Verspaget, een van de initiatiefnemers van Samen tegen Eenzame Ouderen.

Muziekoptredens verspreid over Helmond 

Samen tegen Eenzame Ouderen is nu bezig om een reeks van muziekoptredens voor te bereiden in kleinere zalen verspreid over de stad. Opnieuw muziek naar de mensen toe brengen in hun eigen veilige omgeving (de wijk), maar wel weer – coronaproof – het huis uit. Annique van den Heuvel van Lang Leve Cultuur: De OudDoorConcerten en Muziek in ’t Portiek waren erg succesvol, veel ouderen hebben hier enorm van genoten. We zijn nu o.a. in gesprek met Dubbel Trubbel, de tweeling die afgelopen zomer meer dan 120 concerten heeft gegeven in de buitenlucht bij zorginstellingen en residenties e.d. Nu hebben ze een show gemaakt voor in de zaal. Op maandag 26 oktober treden ze op met De Dubbel Trubbel Kuukskes & Koffie Show in de Cacaofabriek.”

Door de aanscherping van de coronamaatregelen werkt het samenwerkingsverband ook een alternatief programma uit voor in de buitenlucht. Afhankelijk van de ontwikkeling van het virus wordt gekozen voor optreden binnen of buiten.

Meer dan optredens en presentjes

Behalve optredens en bewegen op muziek wil Samen tegen Eenzame Ouderen graag met ouderen in gesprek gaan. Laagdrempelig bij de mensen thuis praten over muziek van vroeger, oude foto’s van Helmond of gevonden materialen van vroeger (100 stukskes). “Dit onderdeel zijn we nog verder aan het uitdenken” vertelt Renske Bartels van Helmondvoorelkaar/Vrijwilligerswerk LEV Helmond. “We willen heel veel vrijwilligers gaan zoeken die het leuk vinden om praatjes met ouderen te maken.”

Heb je interesse of wil je je aansluiten bij Samen tegen Eenzame Ouderen, neem dan contact op met Joost Verspaget, 06 51 19 16 92 of Annique van den Heuvel, 06 54 92 84 12 of mail naar: info@helmondvoorelkaar.nl

Recommended Posts