Artikel uit het Eindhovens Dagblad:

Zes weken lang schuiven ouderen op donderdag aan op donderdagmiddag voor een paar creatieve uurtjes tijdens het Huiskameratelier van het Kunstkwartier in Helmond-Noord. Dat doen ze in de gemeenschappelijke huiskamer in woonzorgcentrum de Moeraseik in Helmond, onder de vlag van ‘Lang Leve Cultuur’.

Gemoedsrust

Peter Vermeulen ‘gaf zich als eerste op’ en is een trouwe deelnemer. Hij vertelt dat hij in het verleden ook graag schilderde. Met de komst van zijn kinderen was daar minder tijd voor. Nu pakt hij het weer op met het Huiskameratelier. ,,Maar door mijn herseninfarct is toch veel inspiratie weggegaan”, verzucht hij. ,,Ik ben van binnen zo rot als een mispel”, omschrijft Vermeulen zijn fysieke conditie. ,,Alles in mijn lichaam is aangetast”. Dat is het gevolg van zijn suikerziekte en een herseninfarct. ,,Door mijn ziektes en sinds ik door de artsen opgegeven ben, heb ik niet echt meer rust.”

Die gemoedsrust vindt hij wél in het schilderen. ,,Hier heb ik goed gezelschap en je bent er even uit thuis. Thuis ga ik zitten prakkeseren, maar daar heb je hier geen tijd voor.” Toch is Vermeulen ‘chronisch positief’. Tijdens het schilderen maakt hij de ene na de andere grap. ,,Schilderen doet me goed en daar word ik vrolijk van. Maar als ik alleen thuiszit, dan rolt er wel eens een traan”, bekent hij.

Creatief

Mieke Corstiaans was voor de eerste keer aanwezig. Ze heeft niet eerder geschilderd, maar gaat de uitdaging graag aan. ,,Ik vind het leuk om creatief bezig te zijn.” Ook het contact met de andere deelnemers bevalt haar. ,,Het is een leuke aanvulling op wat ik al doe”, concludeert ze.

Dily Hermans wandelt de gemeenschappelijke huiskamer in. Ze komt een kijkje nemen. ,,Ik dacht, er zijn mensen beneden, ik ga eens kijken wat er te doen is.” Ze wil wel meedoen, maar ‘kan niet schilderen’. Lichtelijk aarzelend besluit ze toch mee te doen. Een vogelhuisje schilderen. ,,Ik kan er niks van, maar ik vind het wel heel leuk”, vertelt ze. ,,Ik zat me eigenlijk een klein beetje te vervelen alleen”, vertelt ze. ,,Mijn man is pas overleden en dat valt niet mee. Ik probeer zo veel mogelijk te doen.”

Het Huiskameratelier vindt plaats op meerdere locaties in Helmond met diverse activiteiten. Ook een huiskameratelier bij u in de buurt? Neem contact met ons op via info@langleve-cultuur.nl 

Recommended Posts