Skip to content
Laden Evenementen
  • Dit event is voorbij.

Kunstlezing: Helmondse schilder Lucas Gassel

22 oktober 2019 @ 20:00 - 22:00

Kunstlezing: Lucas Gassel, een Helmondse schilder van wereldfaam

Verzorgd door Ger Jacobs en Hans van de Laarschot

EEN HELMONDSE SCHILDER VAN WERELDFAAM

De Vlaamse schilder/kunsthistoricus Carel van Mander schreef in 1604 zijn beroemd geworden Schilderboeck, het leeven der doorluchtige Nederlandsche en Hoogduitsche schilders. Hij beschrijft daarin het leven van meer dan honderd schilders uit de Nederlanden van de 15e en 16e eeuw. Een van hen is LUCAS GASSEN VAN HELMONT.

Hij schilderde zeer goede, maar weinig, landschappen in olie- en waterverf. Hij was een vriendelijk, goedhartig man en een aangenaam prater. Hij ging veel om met den geleerden Lampsonius die een gedicht aan hem wijdde….(vertaling 1944).

Ger Jacobs en Hans van de Laarschot hebben na 5 jaar onderzoek een boek over de beroemde Helmonder geschreven dat op 18 oktober in de bibliotheek wordt gepresenteerd. Beide schrijvers willen op 22 oktober om 20.00 uur samen een lezing geven waarin zowel de familie Gassel in Helmond als de werken van de schilder aan de orde komen. Verder zullen zij ook iets vertellen over bijzondere zaken die ze tijdens het onderzoek zijn tegen gekomen.
Zijn werken hangen in de grote musea van de wereld; in Parijs, in Brussel, in Wenen, in Berlijn, in Washington en nog meer. De meeste Helmonders kennen zijn naam van de Lucas Gasselstraat en misschien van de Lucas Galerij of van…… Pyramus en Thisbe in Museum Helmond?
Het wordt, 450 jaar na zijn overlijden, tijd dat Helmond zijn grootste kunstenaarszoon in het zonnetje gaat zetten. Eerst met een boek en een lezing en in maart met een grote expositie van zijn werk in Museum Helmond.

Ger Jacobs en Hans van de Laarschot hebben na 5 jaar onderzoek een boek over de beroemde Helmonder geschreven. Tijdens de lezing vertellen ze over de familie Gassel in Helmond, de werken van de schilder en bijzondere zaken die tijdens het onderzoek aan het licht zijn gekomen.

Graag vooraf aanmelden bij de bibliotheek via de website

 

Gegevens

Datum:
22 oktober 2019
Tijd:
20:00 - 22:00

Locatie

Bibliotheek Helmond
Watermolenwal 11
Helmond