Door Annet Nooijen, Kunstkwartier

Op woensdag 26 juni brachten de deelnemers van het huiskameratelier in woonzorgcentrum Ameide een bezoek aan de expositie “inside out” in de Cacaofabriek. Het avontuur begon al in de bus. Voor een dame was de dag al meteen geslaagd omdat ze zo genoot van de busrit: “Ik ben al minstens 5 jaar niet met de bus weggeweest!”

Het was een warme dag maar met de tropische hitte is het goed toeven in de Cacaofabriek. We bekeken eerst de kunstwerken van Mathieu Hemmink. Huiskameratelier docent Annick Ypma ging met de dames in gesprek over de kunstwerken. “Ik vond het eerst niks maar nu ik er langer naar kijk wordt het steeds mooier. Fijn dat we de tijd hebben om er echt naar te kijken.”

Daarna gingen we in gesprek met Marie Lexmond. Zij is in het brugwachtershuisje aan het onderzoeken of het mogelijk is om een soort “bejaardenhuis” voor oude bomen op te zetten in Helmond. “Staat hoe je omgaat met oude natuur ook in relatie van hoe we omgaan met ouderen?” is een van de vragen. De discussie kwam ook op het vraagstuk “Oude bomen verplanten”. Een van de dames die sinds kort op de Ameide woont zei: “Ik ben drie maanden geleden ook verplant maar inmiddels weer goed aangegroeid bij de Ameide”.

Na een drankje in een koele cafe ruimte van de Cacaofabriek, bekeken we het werk van Iris Bouwmeester.  Het deed een mevrouw denken aan “die dingen die je ziet bij het opruimen van wielplantages”. Ik vraag me af de kunstenaar de wietplantage afzuigsystemen in haar hoofd had bij het maken van dit werk.

De middag was voorbij gevlogen en op de terugweg in de bus werd gevraagd of de excursie was wat men ervan verwacht had. “Ik had er niks van verwacht maar ik heb een prachtige middag gehad”, zei een van de dames.

Recommended Posts