100 stukskes Helmond is een verhalenproject naar aanleiding van vondsten op een voormalige vuilnisbelt in Mierlo-Hout. Vroeger werd het huishoudelijk afval zonder het gescheiden op verschillende plekken in de stad weggegooid. Zo’n vuilnisbelt vertelt veel over hoe mensen leefden.

Op de vuilnisbelt in Mierlo-Hout zijn allerlei dagelijkse gebruiksvoorwerpen gevonden uit de crisistijd in de jaren 30 vorige eeuw, de tweede wereldoorlog en de periode van de wederopbouw daarna. De stadsarcheoloog heeft de vondsten gefotografeerd en bewaard. Vanuit deze voorwerpen is het idee ontstaan om de generatie die nog levendige herinneringen heeft aan de bovengenoemde periodes te interviewen over hoe het dagelijks leven er ‘toen’ uit zag, met de voorwerpen op tafel. De ontmoetingen tussen ouderen en schrijvers hebben zo al een heleboel verhalen opgeleverd.

Al deze verhalen worden samengebundeld in het Boek 100 stukskes Helmond. Maar zover is het nog niet! Verhalen zijn nog altijd welkom. De bedoeling is dat het boek in 2020 wordt uitgegeven door de Helmondse Heemkundekring. Intussen zijn we al bezig met de vormgeving en het zoeken naar bijzondere foto’s van het dagelijks leven in Helmond tussen de jaren 30 en 50.

In het najaar komt er een verhalenkoffer ‘100 stukskes’ die wordt ingezet bij koffieuurtjes en dagbesteding op woonzorglocaties en wijkhuizen. In de koffer zitten diverse archeologische vondsten die met opdrachtkaartje uitlokken tot verhalen en gesprekken.
Heeft u interesse in een verhalenkoffer of wilt u meer weten? Stuur een mail naar a.nooijen@kunst-kwartier.nl

Recommended Posts